Κων/νου Παλαιολόγου 6, 54622 Θεσσαλονίκη peswork20@gmail.com

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος και Εκλογές

Η ευθύνη του χριστιανού απέναντι στην πατρίδα του

Ενωμένοι στην προσευχή, την ελπίδα και τη δράση

Μαζί για το μέλλον του έθνους μας – το Κοινοβούλιο

 

Για κάποιους από εμάς το Κοινοβούλιο/ο Πρωθυπουργός ίσως μοιάζουν απόμακρα από την καθημερινή μας ζωή. Όμως την ημέρα των εκλογών οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και να εκλέξουν αυτόν που θα τους εκπροσωπήσει σε εθνικό επίπεδο.  Πώς θα είναι το έθνος μας μετά από περίοδο (πόσων) χρόνων;  Ποιες θα είναι οι αξίες που θα έχουν προτεραιότητα;  Το Κοινοβούλιο/ο Πρωθυπουργός θα έχουν σπουδαίο λόγο στην απάντηση αυτού του ερωτήματος.  Ποιες προκλήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα;  Το Κοινοβούλιό μας θα βοηθήσει στις αποφάσεις αυτές.

Το έθνος μας έχει ανάγκη από προσευχή

Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να προσευχόμαστε για τους πολιτικούς (Α΄ προς Τιμόθεο 2: 1-4) και η περίοδος των εκλογών είναι πολύ σημαντική.  Γιατί αν κοιτάξουμε πίσω στο έθνος μας σαν σύνολο, δεν θα είναι δύσκολο να δούμε πόσο πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουμε.  Και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η προσευχή για το έθνος μας.

Σε όλη την Ευρώπη, ο φόβος, η διχόνοια, ο θυμός είναι πολύ κοινά συναισθήματα.  Η αλήθεια συχνά χάνεται μέσα στη φασαρία. Ως Ευαγγελικοί έχουμε μείνει πολύ πίσω από τις αρχές του Θεού που μας είχε διδάξει η ιστορία.  Πολλά είναι τα δώρα που μας έχουν δοθεί, όπως η οικογένεια, η ελευθερία, η κουλτούρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια, ακόμα η οικονομική άνεση κ.α. Όμως εμείς τα έχουμε μετατρέψει σε είδωλα και έχουμε δώσει σ’ αυτά μεγαλύτερη προτεραιότητα απ’ ό,τι στον Κύριο, ή τα χρησιμοποιούμε διαφορετικά απ’ ό,τι ο Θεός αρχικά ήθελε.  Ο λαϊκισμός, από την άλλη, κάνει την πολιτική αυτή καθαυτή είδωλο και προσπαθεί να σιωπήσει άλλες φωνές που εμπνέονται από την πίστη. Επίσης υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι εκείνοι που διαφωνούν μαζί τους είναι σε εντελώς  λάθος δρόμο, ενώ οι ίδιοι είναι στο σωστό.  Αυτό δυσκολεύει τους ανθρώπους να δουν τα καλά σε εκείνους που εναντιώνονται σ’ αυτούς, ή ακόμα να δουν τα δικά τους λάθη.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται η σοφία και να αυξάνεται ο εγωισμός και τα πείσματα.

Ελπίδα και υπευθυνότητα

Πολλοί πιστοί νοιώθουν αδύναμοι μπροστά σε όλες αυτές τις κοινωνικο-πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Όταν ο κορονοϊός κατάφερε να φέρει όλο αυτό το χάος, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο ασήμαντοι μπορούμε να νοιώσουμε.  Και αναρωτιόμαστε αν παίζει κάποιο ρόλο το να προσευχηθούμε για τις εκλογές είτε ακόμα και να ψηφίσουμε.  Όμως η ελπίδα επιστρέφει όταν στρέψουμε το βλέμμα μας στο Βασιλιά των Βασιλιάδων, εκείνον που είναι ο μόνος υπεύθυνος και ρυθμίζει τα πάντα στο αιώνιο Βασίλειό Του.

Καθώς θυμόμαστε πως πρέπει να προσευχόμαστε όπως, «ας γίνει το θέλημά σου και στη γη έτσι όπως γίνεται στον ουρανό», αυτό μας ωθεί να εμμένουμε στην προσευχή.  Αν ζούμε σε χώρα δημοκρατική, όσο ελλιπής κι αν είναι, σαν ενήλικες πολίτες μπορούμε, με την ψήφο μας, να εκφράσουμε τις προτιμήσεις μας για το μέλλον μας.  Η επιλογή ίσως δεν είναι εύκολη.  Ίσως θα πρέπει να προσευχηθούμε πιο ένθερμα ώστε να υπάρξουν καλύτεροι υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές.  Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, πρέπει να στηρίξουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό.

Για να προσευχηθούμε και να ψηφίσουμε σωστά πρέπει να ετοιμαστούμε ανάλογα. Πρέπει να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας και στην ήπειρό μας, να προσπαθήσουμε, με πνεύμα ταπεινό,  να καταλάβουμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, ενώ πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε μέχρι να έρθει ο Κύριος.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Στην ενωμένη προσευχή υπάρχει δύναμη και σοφία.  Η ποικιλομορφία της τοπικής εκκλησίας (και μάλιστα σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο) μάς δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουμε να κατανοούμε τη ζωή, τα προβλήματα, τα χαρίσματα και τη γνώμη εκείνων που είναι διαφορετικοί από εμάς.  Η ταυτότητά μας εν Χριστώ μάς παρέχει ένα στέρεο θεμέλιο όπου μπορούμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, να συνεργαζόμαστε, σεβόμενοι τη γνώμη ο ένας του άλλου.  Βέβαια μπορεί να είναι δύσκολο να προσευχόμαστε και να συζητάμε μαζί, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η πολιτική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όμως ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη και να θυμηθούμε ότι είμαστε αδέλφια εν Χριστώ που έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.

Γνωρίζουμε πως ο Κύριος μάς λέει: Αν προσευχηθούμε με ταπείνωση και τον αναζητήσουμε και επιστρέψουμε από τον κακό μας δρόμο, τότε εκείνος θα μας ακούσει από τους ουρανούς και θα συγχωρήσει την αμαρτία μας και θα κάνει ευτυχισμένη τη χώρα μας (Β΄ Χρονικών 7: 14).

Η Βιβλική κοσμοαντίληψη στηρίζει τη δημοκρατία

Υπάρχουν πολλά θέματα στη Γραφή που συμφωνούμε.  Ξέρουμε πως κάθε άνθρωπος έχει δημιουργηθεί «κατ’ εικόνα και ομοίωση» του Θεού, συνεπώς έχει άπειρη αξία.  Επομένως οι χριστιανοί ενωμένοι μπορούν να βλέπουν όλο τον κόσμο σαν ανθρώπους με αξία, άσχετα από το γένος, την ηλικία, την εθνικότητα, την πίστη ή την κοσμοθεωρία τους…

Ως άτομα δημιουργημένα κατά την εικόνα του Θεού, έχουμε την ικανότητα για μεγάλα και δημιουργικά πράγματα, επομένως θέλουμε ένα έθνος όπου θα υπάρχουν ευκαιρίες για προσφορά ο ένας στον άλλο. Όμως από την πτώση και μετά κάθε ανθρώπινο ον είναι ικανό για ανείπωτες αμαρτίες.  Έτσι κάθε πολιτικό σύστημα πρέπει να το έχει αυτό υπόψη.

  • Η βιβλική κοσμοθεωρία είναι αυτή που μας παρέχει το θεμέλιο για μια δημοκρατία βιώσιμη και απελευθερωμένη.
  • Μια που το ανθρώπινο γένος μπορεί να κάνει το καλό, θα πρέπει να συνεισφέρει στις πολιτικές αποφάσεις της κοινωνίας.
  • Επειδή μπορεί να κάνει και το κακό, τα δημοκρατικά συστήματα θα πρέπει να εμποδίζουν άτομα ή συστήματα να κυριαρχούν.
  • Και τέλος, επειδή κάθε άνθρωπος έχει απεριόριστη αξία, οι πολιτικοί θα έπρεπε να προσπαθούν για το καλό όλων, ακόμα και εκείνων που δεν τους ψήφισαν.

Ενωμένοι παρά την διαφορετικότητα

Ως χριστιανοί θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να συμφωνούμε σε βασικές αρχές που ο Κύριος θα ήθελε, όμως συνεχίζουμε να διαφωνούμε σε πολλά πράγματα.   Μια που κανένα κόμμα δεν μονοπωλεί την αλήθεια και τη σοφία, οι χριστιανοί ψηφίζουν με διάφορους τρόπους. Όμως, υπάρχει μεγάλη αξία στην ενωμένη προσευχή για εκζήτηση της ευλογίας και του ελέους, ώστε να τους φανερωθούν οι αξίες της Βασιλείας του Θεού.

Έτσι, ο Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος ενθαρρύνει τα μέλη του, και όλους τους πιστούς σ’ όλη τη χώρα να προσεύχονται ακομμάτιστα για το έθνος και την ήπειρό τους.

Η πολιτική έχει τους περιορισμούς της

Όσο σημαντικές κι αν είναι αυτές οι εκλογές, η πολιτική μπορεί να καταντήσει να είναι είδωλο όταν περιμένουμε από αυτήν να λύσει όλα τα θέματα, όταν μας εγγυάται 100% ασφάλεια και κάλυψη κάθε μας ανάγκης.  Πρωταρχικά εμείς προσβλέπουμε στον Βασιλιά των Βασιλιάδων, εμπιστευόμαστε στην Κυριαρχία Του και στα τέλεια σχέδια της Βασιλείας του.  Παράλληλα κατανοούμε την ευθύνη των πολιτών στο να συνεισφέρουν στο κοινό καλό.

Η τοπική εκκλησία έχει τον ευχάριστο στόχο να φανερώνει την ελπίδα του Ιησού Χριστού με λόγια και με έργα.  Γύρω μας υπάρχει τόσο μεγάλη κακουχία, αδικία, μοναξιά, στεναχώρια και φόβος.  Είναι υποχρέωση της εκκλησίας να υπηρετεί πρόθυμα τις κοινότητες, να φροντίζει αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι, να κυνηγάει την ειρήνη, προσφέροντας ελπίδα για το σήμερα, για το αύριο και για όλη την αιωνιότητα.

Ενωμένοι στην προσευχή με ελπίδα και δράση

Η ψήφος σου έχει αξία

Στις 21 Μαΐου 2023 όλοι οι πολίτες θα κληθούμε να ρίξουμε την ψήφο μας στην κάλπη.  Οι εκλογές αυτές μας παρέχουν τη σπουδαία ευκαιρία να βελτιώσουμε την πολιτική ζωή του έθνους μας.  Πώς, όμως, θα ξέρουμε ποιους υποψήφιους ή ποιο κόμμα να ψηφίσουμε;  Βέβαια δεν είναι σωστό να μας πει κάποιος ηγέτης της εκκλησίας πώς να ψηφίσουμε, όμως καλό είναι να σκεφτούμε πάνω σε κάποια ερωτήματα που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε.  Καλό είναι να δώσουμε λίγο χρόνο και ενέργεια πάνω σ’ αυτά τα θέματα μιας και η ψήφος μας θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Σκέψεις και ερωτήματα καθώς προετοιμαζόμαστε να ψηφίσουμε

  • Η πολιτική δεν έχει να κάνει με το τι θέλει η πλειοψηφία. Τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα φροντίσουν για το κοινό καλό;  Για την υγεία, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς, τους άστεγους…
  • Η πολιτική δεν έχει να κάνει με τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια του κόμματος ή του υποψηφίου που στηρίζετε;  Τι είδους μελλοντική κοινωνία θα δημιουργούσαν οι υποσχέσεις τους;
  • Στο λεξιλόγιο των πολιτικών συμπεριλαμβάνονται «χριστιανικές» εκφράσεις; Και αν ναι, σημαίνουν κάτι γι’ αυτούς;
  • Πώς μιλούν ο ένας υποψήφιος για τον άλλο; Υπάρχει σεβασμός;
  • Οι υποψήφιοι συζητούν με ειλικρίνεια ή απλά μένουν σ’ αυτά που το κόμμα τους πρεσβεύει;
  • Είναι σημαντικό να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας, τόσο για την ιστορία της, όσο και για το παρόν της. Όμως ακόμα και οι πιο σπουδαίες χώρες δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν μόνες τους.  Τι είδους σχέσεις θέλουν οι υποψήφιοι να διατηρήσουνε με άλλες χώρες (μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και πώς θα συνεργαστούν με αυτές;
  • Η εξουσία μπορεί να είναι επικίνδυνη. Από τη στιγμή που όλοι είμαστε αμαρτωλοί, η εξουσία εξαπλώνεται.   Ποια, λοιπόν, είναι η στάση που έχουν οι υποψήφιοι του κόμματός σας απέναντι στη δημοκρατία, και την ανεξαρτησία στα μέσα ενημέρωσης και τα δικαστικά συστήματα;
  • Συνηθίζεις να ψηφίζεις ένα συγκεκριμένο κόμμα; Πιστεύεις ότι ακόμα αξίζει την υποστήριξή σου;  Πώς βλέπουν τις βιβλικές αξίες;
  • Ποια στάση κρατούν απέναντι στη θρησκευτική ελευθερία; Θα έχουν την ελευθερία οι άνθρωποι κάθε θρησκείας να ζουν με ομόνοια με τους γείτονές τους;
  • Ποια είναι η στάση τους απέναντι στο αγέννητο παιδί, στους ανάπηρους;
  • Ποια είναι η στάση τους απέναντι στους ολοένα αυξανόμενους «γάμους» ομοφυλόφιλων;
  • Πώς αντιμετωπίζουν τις πανδημίες, την εγκληματικότητα, την τρομοκρατία και πώς προστατεύουν τα δικαιώματα των ανθρώπων και της δημοκρατίας;
  • Πώς βλέπουν τη δημιουργία του Θεού; Φροντίζουν για τη προστασία της φύσης;
  • Ποια είναι τα προγράμματά τους για την άνθιση της οικονομίας, της εκπαίδευσης;

 

  1. Ενωμένοι στην Προσευχή

Οι πιστοί του Χριστού, σαν ελεύθεροι πολίτες με ποικίλες πολιτικές πεποιθήσεις, είναι φυσικό να ψηφίζουμε διαφορετικό κόμμα ο καθένας. Έχει, ωστόσο, μεγάλη σημασία να μπορούμε να προσευχόμαστε ενωμένοι και με ταπεινότητα για την πατρίδα μας και το έθνος μας.

Παραθέτουμε εδώ ορισμένα θέματα για ενωμένη προσευχή. Καλούμαστε να προσευχηθούμε μαζί, πέρα και πάνω από οποιαδήποτε στενή κομματική τοποθέτηση, έτσι που όλοι οι πιστοί να μπορούμε να πούμε ένα δυνατό «Αμήν» για την πατρίδα μας.

Ας προσευχηθούμε:

  • Ο Θεός να έχει καλά όλους τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο.
  • Η προεκλογική περίοδος και οι ψηφοφορίες να είναι ειρηνικές και ασφαλείς.
  • Να αποφευχθούν όσο το δυνατόν οι υπερβολές και τα ψεύδη.
  • Οι πληροφορίες που θα μεταδοθούν (ευχάριστες και δυσάρεστες) από τα Μέσα, να υπηρετήσουν το γενικό καλό.
  • Ο πολιτικός Διάλογος (Debate) να είναι ειλικρινής ώστε ν’ ακουστούν όλες οι φωνές χωρίς ακρότητες.
  • Να διαφυλαχθούν οι μεγάλες βιβλικές αξίες όπως η αγάπη, η αλληλοεκτίμηση, η δικαιοσύνη, η κοινωνική ειρήνη, η ανεκτικότητα, ο αλληλοσεβασμός κλπ.
  • Να κερδίσουν πολιτικοί που:
  • θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν την δημοκρατία και τις ελευθερίες,
  • θα εργαστούν για το κοινό καλό όλων, ακόμα και των πιο αδύναμων και των πιο αδικημένων.
  • θα οδηγήσουν στην επιτυχία τη χώρα σε συνεργασία με τους πολιτικούς άλλων χωρών.

Η επόμενη εκλογική θητεία να είναι περίοδος όπου:

  • Θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο αλληλοσεβασμός και η πολιτική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων.
  • Όλοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, θα μπορέσουν να προσφέρουν το καλύτερο στο κοινωνικό σύνολο.
  • Θα υπάρξει νέα γενιά ανθρώπων που θα μπουν στην πολιτική με διάθεση να υπηρετήσουν το κοινό συμφέρον.
  • Το άτομο θα συναντήσει μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση από την πολιτεία.
  • Θα ληφθούν σωστές και δίκαιες αποφάσεις, ώστε ν’ αντιμετωπιστούν οι πολλές οικονομικές, τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες.
  • Θα υποστηριχτούν οι θρησκευτικές ελευθερίες και γενικότερα η ελευθερία της έκφρασης.
  • Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο σωστό επίπεδο: ιδιωτικό, τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό.
  • Θα υπάρχει στενότερος δεσμός μεταξύ πολιτών και κάθε είδους αρχόντων (περιφερειακής και κεντρικής πολιτικής διοίκησης).

 

  1. Τι Πρέπει να ψηφίσω;

Τι γίνεται όταν δεν σε ικανοποιεί κανένα κόμμα σ’ αυτές τις Εκλογές; αν το κόμμα που μέχρι τώρα ψήφιζες σ’ έχει απογοητεύσει; αν το κόμμα σου δεν έχει καμιά ελπίδα ούτε καν να μπει στη Βουλή; Ίσως δεν εμπιστεύεσαι κανέναν υποψήφιο ούτε αυτά που σου λένε οι δημοσκοπήσεις ή τα Μέσα. Ίσως βλέπεις ξεκάθαρα αντιβιβλικές απόψεις ή πολιτικές σε όλα τα κόμματα.

Μην απογοητεύεσαι. Όλοι άνθρωποι είναι, που δεν ξέρουν τον Θεό της Βίβλου. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους παρατήσεις όλους, να μην πας καθόλου να ψηφίσεις ή να μην προσευχηθείς καν, και να πιστέψεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα ν’ αλλάξει κάτι. Η πολιτική είναι αυτό που μπορεί να κάνει και να «πει» ο καθένας με την ψήφο του, για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της κοινωνίας στην οποία ζει. Εάν δεν πάμε να ψηφίσουμε, τότε κάποιοι άλλοι θα διαμορφώσουν την κοινωνία με τρόπους που ίσως δεν θα μας αρέσουν, γιατί θα τους το έχουμε επιτρέψει εμείς!

Ίσως να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τα «κοινά» της χώρας. Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε:

Βραχυπρόθεσμα

Μπορούμε να προσευχηθούμε:

  • Να μη μας κατακλύσει η απάθεια ή η απελπισία. Καμιά ανοχή στο ψέμα. Η αλήθεια να λάμψει παντού.
  • Για τα Μέσα μαζικής επικοινωνίας. Για τους δημοσιογράφους, να κάνουν ειλικρινείς δημοσκοπήσεις και σε βάθος έρευνα για τον κάθε υποψήφιο. Για την ποιότητα και τη σωστή διεξαγωγή των πολιτικών διαλόγων.
  • Να ζητήσουμε από τον Θεό να αποκαλύψει τις απάτες και το κακό, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται.
  • Να ζητήσουμε, αν τώρα δεν έχουμε πολλές επιλογές να ψηφίσουμε, να μπορεί αυτό ν’ αλλάξει μελλοντικά προς το καλύτερο.

Μπορούμε να ψηφίσουμε.

Ίσως δεν τρελαίνεσαι να ψηφίσεις κάποιο κόμμα σ’ αυτές τις Εκλογές. Βρες ποιος είναι ο περισσότερο αξιόπιστος και ποιος έχει τα λιγότερα κακά στοιχεία. Μ’ άλλα λόγια, ποιος είναι ο λιγότερο κακός – το μη χείρον βέλτιστον!

Μακροπρόθεσμα

Μπορούμε να προσευχηθούμε με τους άλλους αδελφούς κάνοντας ανασκόπηση του παρελθόντος και σχέδια για το μέλλον, όπως επιτρέψει ο Κύριος:

Πώς έχουν διαμορφώσει την κατάσταση οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα; πού έχουν δίκιο και πού όχι; ποια είναι η κατάσταση της χώρας μας; πώς τη βλέπει άραγε ο Θεός; ποιες θα έπρεπε να είναι οι αξίες της και οι προτεραιότητές της; τι έχουμε καταφέρει ως τώρα; Ας προσευχηθούμε να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας από πνευματική άποψη.

Ας δούμε τους πολιτικούς μέσα από την προοπτική της Βίβλου. Οι κυβερνήσεις είναι δώρο από τον Θεό στα έθνη για να διατηρείται η ειρήνη, η δικαιοσύνη και οι ομαλές συνθήκες στην κοινωνία, ώστε οι λαοί να προοδεύουν. Οι πολιτικοί θεωρείται ότι υπηρετούν τον λαό και, ακόμη κι αν δεν το ξέρουν, βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία του Θεού. Οι πολίτες έχουν κι αυτοί τον ρόλο τους. Η κοινωνική ειρήνη, η νομιμότητα, η εργασία, οι υπηρεσίες, η κοινωνική αντίληψη και η δικαιοσύνη έχουν όλα τη σημασία τους. Το αν πληρώνουν οι πολίτες τους φόρους τους, αν υπακούν στους νόμους και αν ελέγχουν σωστά τους πολιτικούς, όλα συντείνουν στο κοινό καλό. Τι χρειάζεται να γίνει, ώστε οι πολιτικοί να υπηρετούν τον λαό, οι πολίτες να παίζουν τον ρόλο τους κι έτσι η κοινωνία να ευημερεί;

Ας προσευχηθούμε, ώστε οι γνήσιες βιβλικές αξίες να επηρεάσουν την κοινωνία μας, και οι πιστοί του Χριστού να διαδώσουν όλο και περισσότερο αυτές τις αξίες. Ας ζητήσουμε από τον Θεό οι πολιτικοί, αυτοί που τον σέβονται, να μπορέσουν να πολιτευτούν σύμφωνα με τον Λόγο του.

Ας προσευχηθούμε, εμείς, τα πιστά παιδιά του Θεού στη χώρα μας, σαν άτομα και σαν εκκλησίες να είμαστε το αλάτι της γης και το φως του κόσμου. Να δείχνουμε στους άλλους τον χαρακτήρα του Θεού με τον τρόπο που ζούμε, μιλάμε, υπηρετούμε. Σίγουρα, δεν θα φέρουμε τον ουρανό στη γη αλλά στηρίζουμε την ελπίδα μας στο βιβλικό: «Ελθέτω η βασιλεία σου, γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ και επί της γης» της Κυριακής Προσευχής. Αν ο Χριστός μάς ζήτησε να προσευχόμαστε γι’ αυτό, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ο ουράνιος Πατέρας είναι πρόθυμος να απαντήσει σ’ αυτό το αίτημα.

 

  1. Η Ελπίδα μας

Ας αναλογιστούμε βιβλικούς ήρωες, όπως τον Δανιήλ, τον Ιωσήφ, τον Μωυσή και την Εσθήρ, που ο Θεός τούς έδωσε μεγάλες ευκαιρίες να επηρεάσουν ηγεμόνες της εποχής τους. Τα διοικητικά συστήματα όπου αυτοί οι άνθρωποι κλήθηκαν να δράσουν ήταν παγανιστικά και ξένα προς τον αληθινό Θεό που αυτοί λάτρευαν. Δεν μπορούσαν ν’ αλλάξουν το ο,τιδήποτε αλλά ο Θεός τούς έδωσε τη δύναμη να κάνουν τη διαφορά στο περιβάλλον τους. Γιατί, λοιπόν, αν ο Κύριος να μην απαντήσει στις προσευχές της Εκκλησίας του!

Ενώ, ωστόσο, είναι καλό να εμμένουμε στην προσευχή και να ζητάμε τα καλύτερα για την πολιτική κατάσταση και τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας, η ελπίδα μας βρίσκεται αλλού: Λατρεύουμε κι εμπιστευόμαστε τον Βασιλιά των βασιλιάδων, που κυβερνάει τα πάντα. Όταν νιώθουμε απογοητευμένοι από τον πολιτικό κόσμο στη χώρα μας ή στην Ευρώπη, ας θυμηθούμε τον Ψαλμό 2 ή το Ησαΐας 40. Ο Κύριος μάς καλεί να τον εμπιστευθούμε και ν’ ανανεώσουμε τη δύναμή μας να επηρεάσουμε τη χώρα μας, όπως οι βιβλικοί ήρωες που προαναφέραμε: «Δεν ξέρετε, δεν μάθατε; Ο Κύριος είν’ ο αιώνιος Θεός· της γης τα πέρατα δημιούργησε […] Εκείνοι που στον Κύριο ελπίζουν, ανανεώνουν τις δυνάμεις τους· φτερά αποκτούνε σαν του αϊτού, τρέχουν χωρίς να εξασθενούν, βαδίζουνε δίχως και ν’ αποσταίνουν».