Κων/νου Παλαιολόγου 6, 54622 Θεσσαλονίκη peswork20@gmail.com

Εδώ και μερικές ώρες βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς, ενός νέου έτους. Όπως συνηθίζεται υποδεχθήκαμε το 2022 με πολλές ευχές και την προσδοκία να είναι τουλάχιστον καλύτερο από το 2021. Η ευχή που επικρατεί είναι για υγεία, καθώς ο κόσμος μας συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια με την πανδημία που άλλαξε απότομα και βάναυσα τη ζωή όπως την γνωρίζαμε ως τώρα. Η επιστημονική φαντασία έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας. Η εκκλησία, η εργασία, το σχολείο, η επικοινωνία μεταξύ μας, πέρασαν στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας. Μοιάζει σαν να μπήκαμε με κάποιο τρόπο μέσα στα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που βλέπαμε μικροί. Η επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα – στη γνωστή και βαρετή μας ρουτίνα – έχει γίνει πρωταρχικός στόχος όλης της ανθρωπότητας. Άραγε θα τον πετύχουμε τη νέα χρονιά; Δεν πρόλαβε να μπει το νέο έτος και διαβάσαμε στο διαδίκτυο έναν νέο όρο flurona – το συνδυασμό γρίπης (flu) και του κοροναϊού (corona). Όπως έλεγε η γιαγιά μου: «πάνω που είπαμε δόξα σοι ο Θεός πέσαμε πάλι στο Παναγία βοήθα…». 

Πώς θα είναι λοιπόν το νέο έτος; Τι θα φέρει μαζί του; Θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το προηγούμενο; Όσες ευχές και να ειπωθούν, η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν γνωρίζει. Όλοι βαδίζουμε στο ρυθμό του ασταμάτητου τικ – τοκ του ρολογιού, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε το τι θα φέρει η επόμενη στιγμή. Υπάρχει άραγε κάποια ελπίδα; Με τον Χριστό ναι, υπάρχει. Ο ενσαρκωμένος Λόγος, ο Υιός του Ύψιστου, είναι Κύριος της ιστορίας. Ο ερχομός του στη γη, που γιορτάσαμε ξανά πριν λίγες μέρες, σηματοδότησε ακόμη και την μέτρηση των ετών. Τα έτη που διανύουμε ονομάζονται «Έτη του Κυρίου» (Anno Domini, AD.). Ζούμε λοιπόν στο Έτος του Κυρίου 2022. Δεν ξέρουμε τι θα φέρει η νέα χρονιά, αλλά ξέρουμε πως είναι του Κυρίου. Ο Ιησούς Χριστός έχει κυριότητα πάνω και σε αυτό τον χρόνο. Όλα όσα θα γίνουν του είναι ήδη γνωστά, για την ακρίβεια τα έχει ορίσει ο ίδιος. Το παραμικρό καλό ή κακό θα συμβεί για να οδηγήσει την ιστορία στην πορεία που ο Δημιουργός του Σύμπαντος έχει χαράξει. Αυτός έχει τον έλεγχο σε όλα, ακόμη και πάνω στη ζωή ή τον θάνατο. Ο ίδιος μάλιστα έχει υποσχεθεί σε εκείνους που τον πιστεύουν και τον ακολουθούν πως θα είναι μαζί τους: 

«…ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος».¹

Πάρε θάρρος λοιπόν. Αυτός που ορίζει το μέλλον, που χαράζει την πορεία της ιστορίας, που του ανήκει το έτος 2022, όπως όλα τα προηγούμενα, είναι άξιος της εμπιστοσύνης σου. Αν τον πιστεύεις και τον ακολουθείς, έχει υποσχεθεί να είναι μαζί σου «πάσας τας ημέρας», εύκολες ή δύσκολες, ευχάριστες ή δυσάρεστες. Ο προφήτης Ησαΐας είχε προφητεύσει για τον «…χρόνoν ευπρόσδεκτo στoν Kύριo…».² Ο Κύριος Ιησούς συστήθηκε με αυτά τα λόγια του προφήτη, στην συναγωγή της Ναζαρέτ, δηλώνοντας πως η γραφή αυτή εκπληρώθηκε.³ Ο ευπρόσδεκτος χρόνος του Κυρίου έχει ήδη ξεκινήσει από τον πρώτο ερχομό του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ζούμε στο «ήδη και όχι ακόμη» της χάρης του Θεού. Μην μένεις λοιπόν στην αγωνία για το τι θα φέρει η νέα χρονιά. Απόλαυσε τη χάρη του Θεού. Εμπιστέψου τον Κύριο της νέας χρονιάς και προχώρα εμπρός με θάρρος. Στα εύκολα και τα δύσκολα ο Χριστός θα είναι μαζί σου. Πέρα από οτιδήποτε άλλο αυτή η χρονιά σε φέρνει ακόμη πιο κοντά στον ερχομό Του. Αυτό από μόνο του είναι μια πραγματικά ενθαρρυντική σκέψη. Το 2022 είναι έτος του Κυρίου. 

Στέφανος Μποτώνης

¹ Κατά Ματθαίον 28:19.
² Ησαΐας 61:1-2 (Μετάφραση Σπ. Φίλου).
³ Κατά Λουκάν 4:16-21.