Κων/νου Παλαιολόγου 6, 54622 Θεσσαλονίκη peswork20@gmail.com

Εγκρίθηκε τον Απρίλιο 2005

Εισαγωγή

Το πώς οι Χριστιανοί μέσα στην Εκκλησία αντιμετωπίζουν το θέμα της ομοφυλοφιλίας, είναι ένα ζήτημα. Όμως, η κλίση μας δεν εξαντλείται εκεί, έχουμε μια ευρύτερη ευθύνη μέσα στην κοινωνία.

«Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων» βέβαια είναι στην πολιτική ατζέντα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωπαϊκός Ευαγγελικός Σύνδεσμος (ΕΕΣ) πιστεύει ότι χρειάζεται να αναλογισθούμε το πώς θα έπρεπε να απαντήσουμε δημόσια. Τα δημόσια επιχειρήματα μας δεν θα πρέπει να είναι ακριβώς τα ίδια όπως εκείνα τα οποία χρησιμοποιούνται μέσα στην Χριστιανική κοινότητα γιατί ο νόμος του κράτους εφαρμόζεται σε όλους του ανθρώπους Χριστιανούς ή μη.

Όταν οι Χριστιανοί μπαίνουν στην πολιτική συζήτηση, πάνω στο θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, κατηγορούνται για έλλειψη ανεκτικότητας και φανατισμό, ακόμα και αν τα λόγια τους αλλά και ο τόνος του μηνύματος τους είναι γεμάτα χάρη. Αυτό μπορεί να είναι άδικο αλλά είναι η πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε με ακόμη περισσότερη χάρη ταυτόχρονα διατηρώντας την πίστη μας. Αν χρειάζεται να ζητήσουμε συγχώρηση για το ότι δόθηκε η εντύπωση πως μισούμε τους ομοφυλόφιλους, θα πρέπει να το κάνουμε.

Η απάντηση του ΕΕΣ στα πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την ομοφυλοφιλία

Ο νόμος περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προστατεύει την ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας (ECHR Article 9) καθώς και της γνώμης και της έκφρασης της (ECHR Article 10). Αυτό σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε και να εκφράζουμε τις απόψεις μας πάνω σε ζητήματα σεξουαλικής ηθικής. Είναι ένα ζήτημα συνείδησης.

Επίσης, έχουμε το δικαίωμα να επιχειρήσουμε να επηρεάσουμε την δημόσια πρακτική πάνω στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Κάποιοι ίσως μας κατηγορήσουν ότι προσπαθούμε να επιβάλουμε την δική μας ηθική. Εμείς πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και να επιδείξουμε ότι προσπαθούμε να προσθέτουμε τις δικές μας απόψεις στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, προσευχόμενοι ότι ο κόσμος θα καταλάβει την αξία τους και θα τις αποδεχθεί.

Αν η δημοκρατική διαδικασία απορρίψει τα επιχειρήματά μας, η Γραφή απαιτεί από εμάς να υπακούσουμε το νόμο αλλά θα προσευχηθούμε και θα εργαστούμε για την δημοκρατική ανατροπή του. Ο Θεός είναι κυρίαρχος και Εκείνος μπορεί να κάνει ότι Εκείνος επιθυμεί. Το καθήκον μας είναι να επιμείνουμε στο να επικοινωνούμε σοφά και με χάρη με τρόπους που θα πείσουν. Ακούγοντας όσους διαφωνούν με μας και προσπαθώντας να τους καταλάβουμε, ίσως δούμε ότι το μήνυμά μας να εκλαμβάνεται από τους άλλους περισσότερο θετικά.

Γνωρίζουμε ότι οι νόμοι του Θεού υπάρχουν για το καλό όλων (Δευτερονόμιο 5 εδ29, 10 εδ13 κτλ). Η κοινωνία δεν το αντιλαμβάνεται αυτό. Πρέπει λοιπόν, όταν θα επιδιδόμαστε σε κοινωνικές εκστρατείες για την σεξουαλική ηθική, να επιδείξουμε τα θετικά πλεονεκτήματα του ετεροφυλικού έγγαμου βίου, σε αντίθεση με την φυσική και συναισθηματική βλάβη που μπορεί να προκληθεί από τους ομοφυλοφιλικούς γάμους.

Σε ποια συγκεκριμένα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων θα έπρεπε να αντισταθούμε πολιτικά; Είναι κάποια δικαιώματα ποιο σοβαρά από άλλα; Παρότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες ανάμεσα στους Χριστιανούς, η θέση του Ευρωπαϊκού Ευαγγελικού Συνδέσμου είναι η ακόλουθη: 

Οι Αρχές του Ευρωπαϊκού Ευαγγελικού Συνδέσμου σε πολιτικά ζητήματα σχετιζόμενα με τους ομοφυλόφιλους.

Θεμελιακές Θέσεις:

  1. Ο ΕΕΣ ξεκάθαρα αντιτίθεται σε δημόσια νομοθετήματα τα οποία προξενούν οποιουδήποτε τύπου βλάβη στο Θεόδοτο δώρο του ετερόφυλου γάμου.
  2. Ο ΕΕΣ αναγνωρίζει το ότι οι άνθρωποι έχουν την ευθύνη για τις δικές τους ζωές και έχουν την ελευθερία, υπό τον Θεό, να ζήσουν με τρόπους τους οποίους οι ίδιοι επιλέγουν για τον εαυτό τους, όσο δεν βλάπτουν άλλους.
  3. Ο ΕΕΣ αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι ετερόφυλες σχέσεις ανάμεσα σε συναινούντες ενήλικες είναι νόμιμες στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο σπλαχνικός Χριστός βρίσκεται στην καρδιά του Ευαγγελίου. Συνεπώς, ο ΕΕΣ δεν είναι αρνητικός σε οικονομικά δικαιώματα για μακροπρόθεσμους ομοφυλόφιλους συντρόφους, όσο αυτού του τύπου τα προνόμια δεν περιορίζονται σε αυτή τη μορφή συμβίωσης ή μεροληπτούν αρνητικά ενάντια σε άλλους.

Ο ΕΕΣ συστήνει αυστηρά μια μεγάλη ηλικία συναίνεσης. Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις μπορούν συχνά να είναι επιβλαβείς προς την υγεία. Ο ΕΣ συστήνει έντονα μια μεγάλη ηλικία συναίνεσης έτσι ώστε να προστατέψει νεότερους ανθρώπους οι οποίοι ακόμη ανακαλύπτουν την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Ο ΕΕΣ αντιτίθεται έντονα στην έννοια του ομοφυλοφιλικού γάμου. Αν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλλου ορίζονταν ξεκάθαρα ως κοινωνιολογικά και οντολογικά διαφορετικό από τον γάμο, ο ΕΣ δεν θα αντιτίθονταν. Παρόλα αυτά, είναι αμφίβολο ότι αυτή η διάκριση θα είναι σαφείς σε όλους. Ο ΕΣ φοβάται ότι το σύμφωνο συμβίωσης για ζευγάρια του ιδίου φύλλου θα θεωρηθεί ως ένας ομοφυλοφιλικός γάμος.

Ο ΕΕΣ πιστεύει ότι καμία θρησκευτική κοινότητα δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί να συμμετάσχει και να αναγνωρίσει ομοφυλοφιλικούς γάμους. Αυτό θα ήταν μια ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των συλλογικών σωμάτων, π.χ. των Εκκλησιών, όσο και των ανθρώπων με πεποιθήσεις πίστης μέσα σε αυτά τα σώματα. Άνθρωποι κάθε πίστης, όπως και οι άνθρωποι καμίας πίστης, έχουν το δικαίωμα να αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις τους μέσα στις κοινότητες πίστης τους. Κι αυτό ακόμη και όταν αυτές οι κοινότητες πίστης, μερικές φορές εξασκούν πολιτειακές λειτουργίες π.χ. τέλεση γάμων.

Ο ΕΕΣ αντιτίθεται εντόνως στο δικαίωμα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται γονείς πρότυπα τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας. Προφανώς πολλοί δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι το ιδανικό και πρέπει να είναι ο στόχος ενός καλού πλαισίου νόμου, σχετικά με την οικογένεια.

Τελικά Σχόλια

Ο ΕΕΣ πιστεύει ότι, ενώ είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε στην ατζέντα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, κι ότι είναι εξίσου σημαντικό να δουλέψουμε σκληρά πάνω σε άλλα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα δείχνοντας τον ενδιαφέρον του Θεού για ολόκληρη την ζωή.

Η κοινωνικοπολιτική ομάδα του ΕΕΣ θα χαίρονταν να λάβει θέσεις πάνω σε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, το οποίο έχει παραχθεί από άλλα μέλη χώρες του ΕΕΣ, το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει άλλα μέλη. Ο ΕΕΣ επίσης θα εκτιμούσε σχόλια από τα μέλη του.

Άρθρα Θέσης από μερικούς εθνικούς Ευαγγελικούς Συνδέσμους

Αυτά τα άρθρα δεν αντιπροσωπεύουν απαραιτήτως τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Ευαγγελικού Συνδέσμου.

Ισπανία. Ένα σύντομο άρθρο θέσης διατίθεται από τον Ισπανικό Ευαγγελικό Σύνδεσμο σχετικά με τα ζητήματα του ομοφυλοφιλικού γάμου και δικαιωμάτων υιοθεσίας για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. www.protestantedigital.com

Ενωμένο Βασίλειο. Το βιβλιαράκι του Βρετανικού Ευαγγελικού Συνδέσμου «Πίστη, Ελπίδα & Ομοφυλοφιλία» συμπεριλαμβάνει μια ανασκόπηση του τι η Γραφή λέει πάνω στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και επίσης περιλαμβάνει συστάσεις για Εκκλησίες καθώς αποφασίζουν πάνω στο πώς να ανταποκριθούν σε ανθρώπους ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού. Το κείμενο μπορεί να βρεθεί στην σελίδα του Παγκόσμιου Ευαγγελικού Συνδέσμου. www.worldevangelical.org

Ireland. Ο Ευαγγελικός Σύνδεσμος της Ιρλανδίας (ΕΣΙ) απέστειλε υλικό στην Βουλευτική Επιτροπή η οποία μελετάει τον ορισμό της οικογένειας. Το κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει συζήτηση ως προς τον προσδιορισμό της οικογένειας, την προστασία αυτών σε μη συμβατικές οικογένειες, ομόφυλους γάμους και γονικά δικαιώματα, μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα του ΕΣΙ. www.evangelical.ie

Ελβετία. Ο Ελβετικός Ευαγγελικός Σύνδεσμος έχει παράγει γραπτό υλικό για τα μέλη του καθώς η Ελβετία ετοιμάζεται να έχει ένα δημοψήφισμα πάνω στη νομοθεσία του συμφώνου ομόφυλης συμβίωσης. Αυτά τα έγγραφα βρίσκονται στην διαδικασία μετάφρασής τους στα Αγγλικά. www.each.ch