Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος
Ο ΠΕΣ
Ποιους εκπροσωπεί
ο ΠΕΣ
Ποιοι είναι οι Έλληνες Ευαγγελικοί;
Ποιοι είναι οι Έλληνες Πεντηκοστιανοί;
Τί πιστεύουν οι Ευαγγελικοί;
Η παγκόσμια διάσταση της Ευαγγελικής Εκκλησίας
Η ιστορία των Ευαγγελικών στην Ελλάδα
Η παρουσία των Ευαγγελικών στην ελληνική κοινωνία
Θρησκευτικές Ελευθερίες
Νομικά Θέματα
Ερωτήματα που τίθενται συχνά
> Αρχική Σελίδα > Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις - Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου

«Οι Μεγαλύτερες Χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης, η Καθολική και η Διαμαρτυρόμενη (Ευαγγελική) δεν έχουν νομική υπόσταση στην Ελλάδα...»


Ο Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος σας προσκαλεί σε ημερίδα που διοργανώνει με θέμα:

«ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

στο ξενοδοχείο
ΤΙΤΑΝΙΑ

Πανεπιστημίου 52, Αθήνα

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 6:00 μμ.


Χαιρετίζουν αντιπρόσωποι Χριστιανικών Ομολογιών

Συμμετέχουν οι:

Δρ. Γιάννης Κτιστάκις, Λέκτορας της Νομικής Σχολής της Κομοτηνής, Δικηγόρος

Δρ. Αλτάνα Φίλου, Ερευνήτρια του Max- Planck Institute της Χαϊδελβέργης
για το Δημόσιο Διεθνές και Συγκριτικό Δίκαιο

κ. Γεώργιος Κωνστάντες, Δικηγόρος, Μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

κ. Χρήστος Παπατσώρης, Δικηγόρος, Νομικός εκπρόσωποςτης Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας

Τη συζήτηση συντονίζει και παρουσιάζει

ο Δρ. Δημοσθένης Κατσάρκας, Ιατρός ως εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ευαγγελικού Συνδέσμου

Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα απαντηθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων και του κοινού.


Δελτίο Τύπου (Συνέχεια)

Η σχέση κράτους και θρησκευτικών κοινοτήτων, ως απόρροια του καθεστώτος σχέσεων μεταξύ κράτους και επίσημης εκκλησίας, είναι τον τελευταίο καιρό όχι μόνο στην επικαιρότητα, αλλά και αντικείμενο νομικών συζητήσεων.

Η ύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων σε μια δημοκρατική κοινωνία λόγω της ξεχωριστής αποστολής τους, συμβάλλει από τη μια μεριά, ώστε να εμπλουτίζεται αυτή με νέες ιδέες και προοπτικές κυρίως σε τομείς κοινωνικής ευαισθησίας των πολιτών και αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Από την άλλη, η ύπαρξη του σύγχρονου κράτους είναι άρρητα δεμένη με την αρχή του κράτους δικαίου, αρχή που καθιερώνεται και στο Σύνταγμά μας μετά την τελευταία αναθεώρηση. Η νομοθετική ρύθμιση για τη νομική προσωπικότητα των θρησκευτικών κοινοτήτων, στο βαθμό που το ίδιο το κράτος θα ορίσει, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτής της προστασίας και της ασφάλειας που παρέχει το Σύνταγμα στους πολίτες. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα να εκδηλώνει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και να τις ασκεί συλλογικά. Το κράτος οφείλει να σέβεται όλα τα θρησκεύματα και να διασφαλίζει, με κάθε μέσο, την απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Παράλληλα η δημιουργική συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει την ενημέρωση σε διάφορα θέματα για τα οποία οι πολίτες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Υπάρχουν, στον ευρωπαϊκό χώρο, πολλές διαφορετικές διαβαθμίσεις στις σχέσεις κράτους και εκκλησιών. Ο κοινοτικός νομοθέτης, εν όψει και των νέων συνθηκών που έχουν επικρατήσει, δεν έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινής θρησκευτικής αγοράς ή τη διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος θρησκευτικών κανόνων. Στην υπό ψήφιση Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας η Ένωση δεσμεύεται να προστατεύει τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες, όσες έχουν τη νομική αναγνώριση βάσει των εθνικών νόμων κάθε κράτους μέλους, αναδεικνύοντας έτσι τον πολιτισμικό πλούτο των κρατών μελών.

Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας τέτοιας ρύθμισης για τη χώρα μας για να μπορούν οι θρησκευτικές κοινότητες ν’ αναπτυχθούν σε υγιείς βάσεις και να συμβάλλουν έτσι με τη σειρά τους στην πρόοδο και στην εξέλιξη του τόπου μας. Η ανάγκη δε εναρμόνισης της έννομης τάξης μας προς τις κοινές ευρωπαϊκές παραδόσεις των εταίρων μας και στο σημείο αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών για την καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων, που αφορούν στη θεσμοθέτηση, οργάνωση και λειτουργία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Πανελλήνιου Ευαγγελικού Συνδέσμου (www.evangelicals.gr/) κον Φώτη Ρωμαίο, γεν.γραμματέα, στο τηλ. 6944 44 33 43 ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: press@evangelicals.gr

 

Ο Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος (Π.Ε.Σ.) είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Ευαγγελικού Συνδέσμου (EEA) (www.europeanea.org/) και του Παγκόσμιου Ευαγγελικού Συνδέσμου (WEA) (www.worldevangelicals.org/)

 


 


 

 

 

 

Κορυφή Σελίδας

 
World Evangelical Alliance
 
European Evangelical Alliance
 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΕΑ