Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος
Ο ΠΕΣ
Ποιους εκπροσωπεί
ο ΠΕΣ
Ποιοι είναι οι Έλληνες Ευαγγελικοί;
Ποιοι είναι οι Έλληνες Πεντηκοστιανοί;
Τί πιστεύουν οι Ευαγγελικοί;
Η παγκόσμια διάσταση της Ευαγγελικής Εκκλησίας
Η ιστορία των Ευαγγελικών στην Ελλάδα
Η παρουσία των Ευαγγελικών στην ελληνική κοινωνία
Θρησκευτικές Ελευθερίες
Νομικά Θέματα
Ερωτήματα που τίθενται συχνά
> Αρχική Σελίδα > Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις - Δελτία Τύπου

Προς τους Συντάκτες της εκπομπής Εμπόλεμη Ζώνη

Αθήνα 31/1/08

 

Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι,

Με αφορμή την τελευταία εκπομπή Εμπόλεμη Ζώνη που μεταδόθηκε στο Μega την Τρίτη (29 Ιανουαρίου, 2008), θα επιθυμούσαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Οι «Εκκλησίες της Αφύπνισης» του Κονγκό, μέλη των οποίων επιδίδονται στις άθλιες πρακτικές που οι συντάκτες ορθά καταγγέλλουν, ουδεμία σχέση έχουν με την Ευαγγελική Εκκλησία, η οποία εκπροσωπείται από 250 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πουθενά στον κόσμο η Ευαγγελική Εκκλησία δεν χρησιμοποιεί εξορκισμούς και γενικότερα πρακτικές όπως αυτές που περιγράφονται στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Κάτι τέτοιο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις δογματικές της αρχές, οι οποίες απορρέουν από την ευρωπαϊκή προτεσταντική μεταρρύθμιση.

  2. Ο Αφρικανικός Ευαγγελικός Σύνδεσμός (Association of Evangelicals in Africa), καθώς και ο Παγκόσμιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος (World Evangelical Alliance) βεβαιώνει ότι οι εν λόγω και κατ’ όνομα μόνον εκκλησίες δεν έχουν καμία σχέση με τις Ευαγγελικές Εκκλησίες του Κονγκό, τόσο σε θεσμικό όσο και σε λατρευτικό επίπεδο. Η τυχόν χρησιμοποίηση ή ο πιθανός αυτοπροσδιορισμός των εμπλεκόμενων ως «ευαγγελικοί», δεν τους καθιστά σε καμία περίπτωση τέτοιους, καθώς δεν αναγνωρίζονται από τους παγκόσμιους και τοπικούς θεσμικούς φορείς της Ευαγγελικής Εκκλησίας ούτε είναι επίσημα ή ανεπίσημα μέλη της.

  3. Με την εν λόγω παρουσίαση, οι συντάκτες ορθά θέλουν να συμβάλουν στην αφύπνιση της Ελληνικής κοινωνίας σε ακραίες συγκρiτιστικές εκφορές του χριστιανισμού και των κατά τόπους παγανιστικών πρακτικών. Δεν θα πρέπει όμως το γεγονός αυτό να δημιουργεί παρεξηγήσεις που με άδικο τρόπο δαιμονοποιούν την Ευαγγελική Εκκλησία, προσδίδοντάς της τα χαρακτηριστικά μια βαρβαρικής, αν όχι εγκληματικής, αίρεσης.

  4. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και να επιδεικνύουμε ανοχή και κατανόηση, όπου βέβαια αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές περί δικαίου και ηθικής πεποιθήσεις. Προφανώς, το συγκεκριμένο παράδειγμα που αναλύεται στο άρθρο σας δεν αποτελεί μια τέτοια περίπτωση και μόνον αποτροπιασμό μπορεί να δημιουργήσει.

  5. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν πράγματι χρήσιμο στον 21ο αιώνα, η θρησκειολογική παιδεία στη χώρα μας να ξεκινήσει με ουσιαστικό τρόπο, από τις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού η ελληνική δημοσιογραφία καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή του Πανελλήνιου Ευαγγελικού Συνδέσμου


Αιδ. Δρ. Αργύρης Πέτρου

Πρόεδρος

Φώτης Ρωμαίος

Γ. Γραμματέας

 

 

Κορυφή Σελίδας

 
World Evangelical Alliance
 
European Evangelical Alliance
 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΕΑ