Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος
Ο ΠΕΣ
Ποιους εκπροσωπεί
ο ΠΕΣ
Ποιοι είναι οι Έλληνες Ευαγγελικοί;
Ποιοι είναι οι Έλληνες Πεντηκοστιανοί;
Τί πιστεύουν οι Ευαγγελικοί;
Η παγκόσμια διάσταση της Ευαγγελικής Εκκλησίας
Η ιστορία των Ευαγγελικών στην Ελλάδα
Η παρουσία των Ευαγγελικών στην ελληνική κοινωνία
Θρησκευτικές Ελευθερίες
Νομικά Θέματα
Ερωτήματα που τίθενται συχνά
> Αρχική Σελίδα > Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις - Δελτία Τύπου

Κάλεσμα της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Ευαγγελικού Συνδέσμου   προς όλη την Ευαγγελική Κοινότητα της Ευρώπης

 

 

Γερμανία 8 Οκτωβρίου 2015

Μέσα στην ιστορία έχουμε δει μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προς την Ευρώπη και εκτός αυτής. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ζήσουμε επιδρομές, συγκρούσεις, προκαταλήψεις και διωγμούς που επέφεραν αλλαγές στα σύνορα των χωρών καθώς και την εξέλιξη αλλά και συνχώνευση πλούσιων πολιτισμικών κληρονομιών.

Η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι τρομακτική. Κανονισμοί και νόμοι μπαίνουν στην άκρη, οι λαοί καταβάλλονται ψυχικά και οι εθνικές και θρησκευτικές αρχές των χωρών μας αλλάζουν για πάντα. 

Πολλοί πολιτικοί ηγέτες αντί να μειώσουν την ανησυχία, την εντείνουν.

Απ?την άλλη πλευρά όμως, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Ευαγγελικού Συνδέσμου,  χαιρόμαστε βλέποντας όλες αυτές τις αυθόρμητες πράξεις γενναιοδωρίας τόσων πολλών απλών πολιτών που ανταποκρίνονται στις απελπιστικές ανάγκες των προσφύγων. Είμαστε περήφανοι για χώρες, αδελφούς και αδελφές που έχουν ενωθεί με εκκλησίες και οργανώσεις στο ευλογημένο αυτό έργο της συμπαράστασης.

 

Στο τέλος της ετήσιας γενικής μας συνέλευσης  που έχει γενικό τίτλο «Από τον αποκλεισμό στην ενσωμάτωση» θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε την Ευαγγελική κοινότητα να αγκαλιάσει τον ξένο, είτε αυτός είναι κάποιος που μόλις έχει φτάσει από χώρες εκτός Ευρώπης, είτε, τον «ξένο» κάποιας διαφορετικής εθνικότητας, κουλτούρας, πίστης που ζει κάπου κοντά  μας εδώ και χρόνια. 

 

Υποκινούμενοι, λοιπόν από την αγάπη και τη χάρη του Χριστού για μας και για όλους τους ανθρώπους, γνωρίζοντας πως κι εμείς είμαστε ξένοι και πάροικοι σ’ αυτό τον κόσμο και υπακούοντας στην επαναλαμβανόμενη εντολή του Κυρίου να ευλογούμε τον ορφανό, τη χήρα και τον ξένο, άσχετα με τις περιστάσεις, δηλώνουμε και ενθαρρύνουμε και άλλους Ευαγγελικούς χριστιανούς σ’ αυτό, να βγούμε από τη βολή  μας με το παρακάτω κάλεσμα:

 

Ας αφήσουμε το ¶γιο Πνεύμα να αλλάξει τις καρδιές μας και τη Χριστιανική μας συμπεριφορά, και να μας καθαρίσει από κάθε φόβο ή προκατάληψη απέναντι σ’ εκείνους που είναι διαφορετικοί από εμάς,

 

Ας τιμήσουμε την πολιτισμική ποικιλομορφία του Σώματος του Χριστού, χωρίς να μπερδεύουμε τη δική μας πολιτισμική ταυτότητα με θεολογικές αρχές, προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι να εργαστούμε, να λατρεύσουμε και να δώσουμε τη μαρτυρία μας μαζί με πιστούς της περιοχής μας καθώς και άλλων χωρών. 

Προσδοκούμε να είμαστε ένας λαός, από κάθε γλώσσα και κάθε φυλή, που θα δοξάζει τον Θεό. 

Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε μια εκκλησία πολυπολιτισμική να απολαμβάνει τις πολιτισμικές της  ευλογίες.

 

Προσευχόμαστε για όλους εκείνους που φεύγουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς, ιδιαίτερα θυμούμαστε τους αδελφούς και τις αδελφές μας εν Χριστώ.  Προσευχόμαστε για θαύματα, για προστασία, για εφόδια γι όλους εκείνους που παραμένουν στις χώρες τους με κίνδυνο της ζωής τους, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Προσευχόμαστε για τις χώρες μας, τους πολιτικούς μας, για ειρήνη και κοινωνική ενότητα. 

Προσευχόμαστε για το Σώμα του Χριστού, να μας δώσει ο Θεός αγάπη μεταξύ μας, σοφία και θάρρος να προσφέρουμε την αγάπη Του. 

Ευχόμαστε νάμαστε παραδείγματα  χάρης και ελπίδας μέσα στην κρίση.  Καλούμε όλους τους Ευαγγελικούς Χριστιανούς να υποστηρίξουν οικονομικά το ανθρωπιστικό έργο όπου υπάρχει ανάγκη, ακόμα και στις χώρες προέλευσης των ανθρώπων αυτών.

 

Καλούμε τους πιστούς, σ' όλες τις χώρες μας, να δείξουν την αγάπη του Χριστού μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους καθώς, μαζί με άλλους πιστούς, ανταποκρίνονται στις ανάγκες εκείνων που καταφθάνουν στα μέρη μας.


Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε μέρος μιας κοινής προσπάθειας, πολλών διαφορετικών κοινοτήτων.

 

Ας είμαστε ειρηνοποιοί.  Δεν αγνοούμε το μέγεθος των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε. 


Απαιτούμε μια πολιτική λύση στη σύρραξη αυτή που έχει προκαλέσει την παρούσα πρωτόγνωρη  προσφυγική έξοδο. 

 

Παράλληλα, είμαστε εναντίον της πολιτικής του φόβου και υπέρ της πολιτικής της χάρης.

Ας είμαστε καλοί γείτονες σε όλους.  Οι πρόσφυγες θα πρέπει να νιώθουν άνετα στις χώρες μας.  Όμως, πολλές από τις χώρες μας ήδη αποτελούνται από την ένωση διαφόρων πολιτισμών, εθνικοτήτων και θρησκειών. 

 

Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας μαζί με άλλους πιστούς, να προσφέρουμε τη φιλία μας, να χτίσουμε μια κοινότητα αγάπης  και να δώσουμε τη μαρτυρία μας σε όλους. 

 

 

 

  

 

 

 

Κορυφή Σελίδας

 
World Evangelical Alliance
 
European Evangelical Alliance
 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΕΑ