Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος
Ο ΠΕΣ
Ποιους εκπροσωπεί
ο ΠΕΣ
Ποιοι είναι οι Έλληνες Ευαγγελικοί;
Ποιοι είναι οι Έλληνες Πεντηκοστιανοί;
Τί πιστεύουν οι Ευαγγελικοί;
Η παγκόσμια διάσταση της Ευαγγελικής Εκκλησίας
Η ιστορία των Ευαγγελικών στην Ελλάδα
Η παρουσία των Ευαγγελικών στην ελληνική κοινωνία
Θρησκευτικές Ελευθερίες
Νομικά Θέματα
Ερωτήματα που τίθενται συχνά
> Αρχική Σελίδα > Ερωτήματα που τίθενται συχνά

Ποιες είναι οι κυριότερες δογματικές διαφορές μεταξύ Ευαγγελικών και Ορθοδόξων;

Τρία είναι τα βασικά «πιστεύω» της Ευαγγελικής Εκκλησίας:

 1. Η Θέση της Αγίας Γραφής

  Η Ευαγγελική Εκκλησία δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην Αγία Γραφή ως το μόνο θεόπνευστο Λόγο του Θεού έναντι άλλων εκκλησιών (ή δογμάτων ή θρησκευτικών αποχρώσεων), που έχουν και τις προφορικές ή γραπτές παραδόσεις τους. Από την Παράδοση, που στην Ορθόδοξη εκκλησία είναι ισόκυρη με τη Αγία Γραφή, δέχεται μόνο όσα συμφωνούν με τη διδασκαλία και το πνεύμα της Βίβλου.

 2. Η χάρη του Θεού – Η Πίστη του Ανθρώπου

  Η Ευαγγελική Εκκλησία δέχεται τη σωτηρία ως δώρο του Θεού στους ανθρώπους. Είναι η χάρη του Θεού που κάνει δυνατή τη σωτηρία των ανθρώπων. Ο άνθρωπος από την πλευρά του καλείται να δεχθεί με πίστη τη δωρεά αυτή του Θεού. Καλείται να πιστέψει ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος, χωρίς αμαρτία και θυσιάστηκε σηκώνοντας στο σταυρό ο ίδιος τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Η αποδοχή δια της πίστεως της λυτρωτικής θυσίας του Κυρίου Ιησού Χριστού τον δικαιώνει μπροστά στο Θεό. Παρεμπιπτόντως, η πίστη αυτή μεταμορφώνει τον άνθρωπο δια του Αγίου Πνεύματος, μια αλλαγή που γίνεται αφετηρία καλών έργων στη ζωή του. Είναι η πίστη που προηγείται των έργων και όχι το αντίθετο. Η πραγματική εκκλησία του Χριστού αποτελείται από πιστούς ανθρώπους που έχουν γευτεί την σωτηρία που προσφέρει ο Χριστός και όχι από εκείνους που απλά προσπαθούν να την κατακτήσουν με τα καλά τους έργα, την ηθικότητά τους, τις θρησκευτικές τελετουργίες και άλλες ανθρώπινες ενέργειες.

 3. Η Εσωτερική Μαρτυρία του Αγίου Πνεύματος

  Ο άνθρωπος που δέχεται δια πίστεως τον Χριστό, την θυσία Του και την ανάστασή Του, αποκτά την εσωτερική μαρτυρία του Αγίου Πνεύματος. Αποκτά δηλαδή έναν διαρκή εσωτερικό έλεγχο του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του, ένας έλεγχος που εκδηλώνεται ποικιλότροπα και κατευθύνει τις σκέψεις του και τις ενέργειές του.

  Το Πνεύμα του Θεού χρησιμοποιεί όλους τους πιστούς ανθρώπους σε διάφορες διακονίες, ανάλογα με τα χαρίσματα με τα οποία τους προίκισε, μια και δεν υπάρχουν διαφορετικές τάξεις και αξιώματα πιστών μέσα στην εκκλησία. Η πανχριστιανική ιεροσύνη όλων των πιστών είναι βασικό δόγμα και πρακτική στην Ευαγγελική εκκλησία.

Κορυφή Σελίδας

 
World Evangelical Alliance
 
European Evangelical Alliance
 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΕΑ